
Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneğinin görevi sadece yasa çalışmalarında camiamız için yeni hakların kazanılmasına vesile olmak mıdır? Yasal olarak istenen bütün talepler gerçekleştiğinde ve yasal düzenlemeler yapıldığında dernek misyonunu tamamlamış mı olacaktır? Bu yazımızda derneğin hangi faaliyetlerde bulunması gerektiği ile Afyon Patlaması ile basına yansıyan, yıllardır unutulan ve dertleri ile baş başa bırakılan Ordu Vazife Malulleri ile Görev Şehidi aileleri için önümüzdeki günlerde yapılacak yasa çalışmasının hangi süreçlerden geçerek bu aşamaya geldiğini masaya yatırıyoruz.
Mevcut dernek tüzüğü 4. Maddesine göre;
Dernek amacına ulaşmak için Demokrasiye, Cumhuriyete, Atatürk İlkelerine, İnkılâplarına yürekten bağlı, İnsan Hak ve Hürriyetlerine saygılı, olarak aşağıdaki konularda faaliyet gösterir.
– Üyelik hak ve niteliğinde olanları dernek bünyesinde toplamak birlik ve beraberlik içinde karşılıklı saygı, sevgi ve dayanışma sağlamak,
– Muhtaç üyelere imkan nispetinde yardımcı olmak,
– Çalışma gücü olanlardan iş arayanlara, çocuklarının eğitim ve öğretimlerine yardımcı olmak,
– Üyelerin sosyal seviyelerini yükseltecek tekliflerini hazırlamak ve takip etmek,
– Mali İmkanlar Nispetinde: Bakım ve Huzurevleri, Misafirhane ve Lokal gibi tesisler kurmak veya mevcutlarından yararlanmak. Kanunlarla tanınan veya tanınacak bu tesislerin işler hale gelmesi için kuruluşlarla temasta bulunmak,
– Şehidi, Harp ve Vazife Malûlünü tanıtmak, hatıralarını canlı tutmak, ilgi ve saygıyı korumak,
– Milli duyguları yükseltecek Vatan sevgisini pekiştirecek, görev bilincini kökleştirecek konuşma, yayınlar yapmak ve benzeri çalışmalara katılmak,
– Protokol ve merasimlerde Derneği temsil etmek,
– Milli Savunma Bakanlığı ve T.C. Emekli Sandığı ile amaçla ilgili ilişkileri sürdürmek,
– Yayın Organları (TRT, Haber Ajansları, Gazeteler vs.) ile yakın ilişki kurmak; Dergi, haber Bülteni neşretmek, Basın Toplantıları yapmak,
– Benzer ve Sosyal ve amaçlı dernekler ile gerektiğinde işbirliği yapmak,
– Uluslararası beraberlik ve işbirliği faaliyetlerini Dernekler Kanunu hükümlerine göre yürütmek,
– Amacın tahakkuku için muhtaç olduğu mali güce katkısı olacak gelir sağlayıcı kanuni faaliyetlerde bulunmak,
– Kanuna uygun yardımlaşma sandığı kurmak,
– Ölen üyelerin, Genel Kurmay Başkanlığının konu ile ilgili yönetmeliği hükümlerine göre Askeri Merasimle defin için gerekli işlem ve faaliyetlerde bulunmak.
Genel Merkez yönetim kurulu yetkilerinde; “Dernek için yararlı gördüğü diğer faaliyetlerde bulunmak.” maddesi o kadar geniş bir yetkilendirme imkanı sağlıyor ki, yönetim kurulunun camiamız için faydalı olabilecek çalışmaları gerçekleştirebilmesi için çok önemli bir madde olarak karşımıza çıkıyor. Yukarıda sayılan dernek faaliyetlerine ek olarak, dernek için faydalı görülen projelerin hayata geçirilebilmesi için yetkilendirmeyi bu madde yönetim kuruluna vermektedir.
Ancak şu anda genel olarak düşünülen yanlış intiba; “Genel merkezin görevi sadece yasa çalışmaları ile yeni hakların kazanılmasından ibarettir.” şeklindedir.
Fakat maalesef camianın sorunlarının çözümü noktasında yasal düzenlemelere ilişkin taleplerin yeterli seviyede iletilemediğini görüyoruz. Afyon patlamasından sonra basında yer alan haberlerde görüleceği üzere Genel Başkan’ın; “Bu askerler terörle mücadele sırasında şehit olsalardı ödenecek bu paraya ek olarak 60’ar bin TL daha verilecekti. Bu para bile az iken askerlerin ailelerine sadece 33’er bin TL ödenmesi çok çok az. Bu aileler çekinmesinler ve devlet aleyhine maddi manevi tazminat davası açsınlar.” ifadesinde de olaya ne kadar duyarlı yaklaşıldığı açıkça görülmektedir. Yasal düzenleme ile çözümlenebilecek ve alınabilecek hakların, dava açılarak nasıl sağlanabileceği merak konusudur. Yapılan haberler ve bilgilendirmelerle maddi ve manevi tazminat davası açma haklarının olduğunu genel olarak bütün camiamız artık bilmektedir. Ayrıca, bazı avukatlar tarafından maddi ve manevi tazminat davalarında kazanılan rakam üzerinden %25’e varan oranlarda pay alınan Şehit aileleri, Gaziler ile Harp ve Vazife Malullerine Genel Merkez tarafından ücretsiz avukat desteği de maalesef sağlanmamaktadır. Peki asıl sorun nedir? Sorun tespiti doğru yapılmadığında, önerilen reçetede doğru olmayacaktır. Görevi başında Şehit olan askerimiz, terörle mücadele kapsamında değilse ailesi iş hakkından yararlanamamaktadır. Babasını bu vatan için Şehit veren gözü yaşlı Şehit yetimi kime emanet? Ya da kazan dairesi patlamasında vücudunun %70’i yanan ordu vazife malulü kardeşimizin iş hakkı ve başını sokacak bir ev alabilmesi için faizsiz konut kredisi hakları halen yoksa ve biz yıllardır bu soruna hiç değinmemişsek, bilmenizi isterim ki o kardeşlerimizn yaşadığı ızdırapların vebali hepimizin boynundadır.
Afyon patlamasından sonra sitemizde ve Sehitgazhaber.com sitesinde yapılan haberler ile şube başkanlarının, Gazilerin, Şehit ailelerinin, Harp ve Vazife Malullerinin münferit olarak ilettikleri talepler neticesinde çok şükür yıllardır görmezden gelinen ordu vazife malulleri ile görev Şehitleri aileleri hakettikleri haklarına kavuşacaklar.
Yasa çalışmasının yapıldığından bizlerin de haberdar olduğu bir zaman diliminde, 12.12.2012 tarihinde Genel merkezin şube başkanlarını da çağırmak sureti ile Ankara’da Meclis Plan ve Bütçe Komisyonuna teslim edilen 6 maddelik talep listesinde yer alan ilk 3 maddenin;
A-Ordu Vazife Malûllerinin durumlarının iyileştirilmesi,
B-Ordu Vazife Malûllerine faizsiz konut kredisi sağlanması.
C-Ordu Vazife Malûllü kapsamındakilere iş hakkının verilmesi.” taleplerinin olduğunu görüyoruz. Bu talepler içerisinde görev Şehitleri ailelerinin olmaması da oldukça düşündürücüdür.
Yani yasa çalışmasının yapıldığı ve Afyon Şehitleri yakınlarının hiçbir haktan yararlanamadığının basına yansıması sonrası Sn. Başbakanın 16.10.2012 tarihinde verdiği talimatla gereken işlemin yapılacağına ilişkin açıklamasından yaklaşık 2 ay sonra Plan ve Bütçe Komisyonuna 6 maddenin iletilmesi ve ilk 3 maddenin Ordu Vazife Malulleri ile ilgili olması hususunu yorumsuz olarak dikkatinize sunuyorum.
Yukarıda bahsettiğimiz hadiselere ilişkin sitemizde ve diğer basın ve sosyal medyada yer alan haberler tarihsel sıralaması ile aşağıda sunulmuştur. Bu haberleri ve yazıları tarih sıralaması dikkate alınmak sureti ile incelemenizi tavsiye ediyorum.
Hamit YILDIZ
Gazi J. Ütğm.
Gazihaber.com
Afyon Patlaması Öncesi Gazimiz Sn. Aşkın POLAT ile Sehitgazihaber.com sitesi yöneticisi Sn. İbrahim LALE’ni talepleri iletmesi;
http://www.gazihaber.com/haber/1453/talepler-bakan-yardimcisina-iletildi.html 13.08.2012
http://www.gazihaber.com/haber/1486/bakana-yarim-kalan-talepler-iletildi.html 21.08.2012
Gazilerimizin açlık grevi duyurusunda iletilen talepleri;
http://www.sehitgazihaber.com/haber/944/sehit-aileleri-ve-gaziler-aclik-grevine-gidiyor.html 08.11.2012